Skip to main content

Poistenie

Musí mať moje vozidlo PZP?

Áno, každé prihlásené vozidlo, ktoré je spôsobilé na premávku na pozemných komunikáciách musí mať uzatvorené a riadne uhradené platné PZP.

Kedy je potrebné PZP uhradiť?

Ihneď po uzatvorení PZP. V opačnom prípade vozidlo nie je poistené.

Musím si vybrať ročné PZP?

To určite nie. Na výber máte z jednej platby ročne, dvoch platieb každých 6 mesiacov alebo troch platieb každý štvrťrok. Vždy však platí, že čím častejšia platba v roku, tým je menej výhodná.

Ako realizovať úhradu PZP?

Platiť môžete bankovým prevodom, šekom či priamym vkladom v banke. Osobne v hotovosti nie je možné platiť na žiadnej z našich pobočiek.

Aké spôsoby vypovedania PZP existujú?

Konkrétne ide o štyri možnosti, pri ktorých máte plné právo požiadať o vypovedanie poistnej zmluvy:

  1. Predaj vozidla – na základe osobne doručeného (veľkého) technického preukazu (odhlásené vozidlo, resp. prihlásené na nového majiteľa) na ktorúkoľvek z našich pobočiek. Všetko vybavíme na počkanie do pár minút.
  2. Vyradenie vozidla z jeho prevádzky – na základe osobne doručeného potvrdenia polície o dočasnom odhlásení vozidlá alebo potvrdenia zo šrotoviska.
  3. Zmena poisťovne – z pôvodnej poisťovne obdržíte (cca 2-3 mesiace) pred ukončením poistného obdobia nový predpis poistného. Odo dňa obdržania tejto písomnosti až do doby 6 týždňov pred ukončením pôvodnej poistnej zmluvy máte právo na zmenu poisťovne, teda aj na samotné zrušenie PZP v danej poisťovni.
  4. Nová poistná zmluva – pri novej poistnej zmluve máte nárok do dvoch mesiacov od takejto zmluvy odstúpiť.

Ako fungujú pripoistenia?

Pripoistenia slúžia na navýšenie krytia v prípade, kedy sa KASKO neoplatí riešiť (najčastejšie u starších vozidiel). Ide o individuálny výber balíčka, na základe ktorého si každý zostaví vlastné poistenie na mieru jeho potrebám.

Úvery

Ako dlho trvá vybavenie hypotekárneho úveru?

V prípade, že máte všetky potrebné doklady uvedené v zmluvných podmienkach, hypotekárny úver dokážeme vybaviť už do 2 týždňov!
HÚ na mobilné domy – Vybavenie hypotekárneho úveru na mobilný dom je zložité, resp. je problém nájsť banku, ktorá takýto spôsob financovania akceptuje.

Aké doklady potrebujem k vybaveniu hypotéky?

Pri kúpe – kúpna zmluva.
Pri výstavbe/rekonštrukcii – stavebné povolenie, (pri malej rekonštrukcii nie je potrebné), projekty, znalecký posudok hotovej stavby, niektoré banky vyžadujú aj fotky po rekonštrukcii.
Pri kúpe bytu z developerského projektu ak ešte nie sú byty hotové – zmluva, nadobúdacia hodnota.
Pri bezúčelovej hypotéke (americká hypotéka) väčšina bánk schváli len 70% zo znaleckého posudku zakladanej nehnuteľnosti.
Pri refinancovaní – pôvodná úverová zmluva, ak bola založená nehnuteľnosť, aj záložné zmluvy, aktuálny znalecký posudok.
Ak ste zamestnancom štátnej správy musíte mať tiež potvrdenie o prijme od zamestnávateľa. Tlačivo na toto potvrdenie vám dáme my podľa konkrétnej banky. Tlačivo vieme odoslať aj na mail.
Pri SZČO a právnickej osobe – daňové priznanie, účtovná závierka, potvrdenie o výške dane na základe podaného daňového priznania a základu dane. Toto tlačivo vyžiada vaša ekonómka cez finančnú správu. Klient si ho osobne prevezme na DU, poplatok 0,50€.
Pri ženách na materskej – je potrebné potvrdenie z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ak sme manželia, musíme ísť do hypotéky obaja?

Áno. Všetky doklady treba od oboch manželov.
Ak máte BSM, môže čerpať hypotekárny úver len jeden z dvojice.

Aký starý môže byť znalecký posudok pre hypotekárny úver?
Je to rôzne, podľa toho akú má klient požiadavku. Každá banka má iné pravidlá. S týmto vám vieme poradiť podľa konkrétneho prípadu.

Akú sumu mi banka ponúkne?

Ak máte znalecký posudok vyšší ako suma na kúpnej zmluve, banka vám dá ponuku podľa zmluvy. Ak je znalecký posudok nižší, banka dáva ponuku podľa znaleckého posudku.

Musim byt zamestnaný?

Áno minimálne 3 mesiace, ale ideálne je aspoň pol roka. 3 mesiace akceptuje len 1 banka, tým pádom nebudete mať možnosť výberu. Uprednostňuje sa zamestnanie na dobu neurčitú. Ak ste zamestnaný na dobu určitú, musí trvať zamestnanie ešte 3 mesiace po načerpaní hypotéky.

Ako rýchlo dostanem peniaze?

Hneď po podpise zmluvy a podpise záložného práva. Väčšiinou do 2 pracovných dní.
Pri kúpe prídu prostriedky rovno na účet predávajúcemu.

Dá sa vziať hypotekárny úver na chatu?

Je to zložité. Banky to veľmi nechcú akceptovať. Posudzuje sa veľmi veľa faktorov.

Je možné vybaviť hypotekárny úver na mobilné domy?

Vybavenie je tiež je to zložitejšie kvôli poisteniu.

Do koľkých rokov môžem brať hypotéku?

Je to rôzne v každej banke. Kontaktujte nás a my vám poradíme.

Dostanem hypotéku ak mám alebo som mal exekúciu?

Nie. Stačí, že ste meškali v poslednom pol roku s akýmikoľvek splátkami a môže vzniknúť problém pri schvaľovaní. To isté platí aj pri firmách, ak uhradia neskôr daň.
Ak máte v registri aj staršiu exekúciu, môže to byť problém.

Kedy sa oplatí refinancovanie?

Je to veľmi individuálne. Ideálne je poradiť sa s našim špecialistom. Nemusíte čakat na ukončenie fixácie. Refinancovať môžete aj po roku.